Joe Rusi

Norvegia 4400

Joe  Rusi a început să cânte la vioară și pian la vârsta de șase ani, la chitară când avea zece ani și a devenit un muzician profesionist la cincisprezece ani. El a fost un muzician foarte activ în cluburile de blues și jazz și pe scenele festivalurilor din Norvegia de la sfârșitul anilor 90 și a făcut turnee și în străinătate (de exemplu, turneele SUA și Canada în 2010 și 2012). A lucrat ca director la Lund Arts School și din 2016 și conduce secția de muzică la Lundheim Folkehøyskole. Din 2013, Rusi este gazdă emisiunii „Blues cu Rusi” la Radio Kvinesdal.

Joe a primit prestigioasa bursă pentru celebrități din partea Berklee Collage of Music și i-a fost înmânat certificatul de masterat în compoziție și chitară (de către o comisie din care fac parte Steve Vai, Paul Simon, Herbie Hancock și Mark Mothersbaugh).

Albumul lui Joe Rusi Who I Am (BIGHCD1502) lansat de Big H Records înregistrat în New Orleans cu legende precum Johnny Vidacovich (tobe), John Papa Gros (pian), James Singleton, Doug Belote și George Porter Jr. (bas, theMeters) în backing. Arne Skage Jr. (Reidar Larsen și Rita Eriksen) este producătorul, iar înregistrarea a avut loc în studiourile Music Shed, din New Orleans. Albumul a fost nominalizat la Premiile Grammy din Norvegia (Spellemannprisen) și a rămas pe listele de top ale iTunes.

În 2017 apare albumul nou, înregistrat în New Orleans în aceeași formulă plus legendarul percuționist Cyril Neville. Single-ul și totodată piesa care dă titlul albumului „À Tout le MondeDe New Orleans” îl are pe Reidar Larsen la clape. Întregul album clocotește și fierbe de r&b în stilul New Orleans. Starea de spirit de la albumul de debut a continuat, iar „gumbo”-ul muzical are un gust chiar mai bun, albumul atrăgând atenția posturilor de radio blues din întreaga lume, recenzii grozave și de multe concerte live.

„Rusi are o voce cool, iar albumul este încărcat cu pauze fine și dulci de sunete de chitară.” Dagbladet.

„Am fost impresionat de acest album care combină câteva melodii sensibile cu arome de New Orleans.” - Blues Blast Magazine

"Nu există nici o îndoială că Rusi este un cunoscător atât al miturilor cât și al muzicii. «Who I Am» se impune ca un album sincer și bine cântat, cu o interpretare delicată la chitară a lui Rusi." - Hamar Arbeiderblad

"Acesta este blues-ul cu cel mai bun nivel de nefinisare și naturalețe, adevărat și cinstit și cu o notă de asprime corectă. Când Joe Rusi adaugă riffuri la toate acestea și împinge aerul cu vocea sa puternică și potrivită, te readuce la rădăcinile bluesului. " - Farsund Avis

„Bucuria pe care o revarsă peste public... genial muzician!” - The River City Blues Club, Drammen

Joe Rusi – tonuri care te bântuie și măiestrie la chitară, manieră de a cânta plină de suflet." - Dan Bowden (Electric Blues Guitar Workout)

„Interpretarea la chitară a lui Joe Rusi este pur și simplu minunată.” - Rick Peckham (asistent președinte al departamentului de chitară, Berklee College of Music)